با توجه به ماده 272 مالیات های مستقیم سازمان امور مالیاتی کشور وظیفه دارد که تا آخر دی ماه هر سال آن دسته از اشخاص حقیقی و حقوقی را که براساس نوع و یا حجم فعالیت ملزم به ارائه صورت های مالی حسابرسی شده توسط سازمان حسابرسی و یا موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران می باشند را اعلام کند.
سازمان امور مالیاتی می تواند اشخاص حقیقی و حقوقی معینی را به صورت موردی مشمول این ماده نماید که در این صورت مشمولیت اشخاص یاد شده باید حتما به وسیله ابلاغ کتبی تا پایان دی ماه هرسال به آگاهی آن ها برسد. بحث قانون مالیات های مستقیم یک بحث پیچیده است که برای این که دچار مشکل و سردرگمی نشوید بهترین کار این است که حتما از یک شرکت حسابرسی برای انجام امور مالیاتی و یا دریافت مشاوره مالیاتی کمک بگیرید .
هدف اصلی از قانون مالیات های مستقیم رشد اقتصادی کشور است ولی اهداف دیگری هم مانند مساوات در توزیع ثروت بین اقشار جامعه و عدالت اجتماعی هم وجود دارد. در ادامه این مقاله توضیحات بیشتری در مورد ماده 272 قانون مالیات های مستقیم در اختیار شما عزیزان قرار می دهیم.
قانون مالیات های مستقیم چیست؟
مالیات مستقیم با عنوان های گوناگونی هم چون مالیات عملکرد یا مالیات بر درآمد هم شناخته می شود.این نوع مالیاتبا توجه به دارایی یک شخص تعیین شده و به صورت مستقیم از دارایی و درآمد افراد گرفته می شود. مالیات های مستقیم بدون واسطه برای سازمان ها و موسسات و افرد تعیین می شوند و توسط اداره امور مالیاتی دریافت خواهند شد. مالیات مستقیم از اقشار کم درآمد و ضعیف دریافت نمی شود.
اطلاعیه سازمان امور مالیاتی برای اجرای ماده 272 قانون مالیات های مستقیم
سازمان امورمالیاتی کشور باید تا پایان دی ماه هر سال نسبت به اعلام گروه یا گروه های از اشخاص حقیقی و یا حقوقی که علاوه بر شرکت های موضع بند الف و د ماده واحده قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفه ای حسابداران ذی صلاح به عنوان حسابدار رسمی مصوب سال 1372 با توجه به نوع و یا حجم فعالیت آن ها ملزم به ارائه صورت های مالی حسابرسی شده توسط سازمان حسابرسی یا موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران همراه با اظهارنامه مالیاتی و یا حداکثر ظرف مدت سه ماه پس از مهلت انقضای ارائه اظهارنامه می باشند را از طریق مقتضی به اطلاع این گروه از اشخاص برساند.
سازمان یاد شده می تواند اشخاص حقیقی و حقوقی معینی را به صورت موردی مشمول حکم این ماده کند که در این صورت موضوع مشمول اشخاص یاد شده باید با ابلاغ کتبی تا پایان دی ماه هر سال به آگاهی آن ها برسد.
در صورتی که گزارش حسابرسی مالی در زمان مقرر ارائه نکنند علاوه بر تعلق جریمه معادل 20 % مالیات متعلق در آمد مشمول مالیات آن ها با توجه به مقررات این قانون از طریق رسیدگی تعیین می شود.
تبصره 1
اداره امور مالیاتی گزارش حسابرسی مالیاتی را بدون رسیدگی قبول و مطابق مقررات برگ تشخییص مالیات صادر می نماید. قبول گزارش حسابرسی مالیاتی موکول به آن می باشد که مودی گزارش حسابرس مالی نسبت به صورت های مالی که طبق استاندارد های حسابرسی توسط همان حسابدار رسمی و یا شرکت حسابرسی تنظیم شده را ضمیمه گزارش حسابرسی مالیاتی همراه با اظهارنامه مالیاتی یا حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه ، تسلیم اداره امور مالیاتی مربوطه کند.
تبصره 2
سازمان امور مالیاتی کشور می تواند حسابرسی صورت های مالی و یا تنظیم گزارش مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی را به سازمان حسابرسی یا شرکت حسابداری عضو جامعه حسابداران رسمی ایران واگذار نماید. پرداخت حق الزحمه حسابرسی مالیاتی طبق مقررات مربوط بر عهده سازمان امور مالیاتی کشور می باشد.
چه اشخاصی مشمول ماده 272 قانون مالیات های مستقیم هستند؟
اشخاصی که مشمول حسابرسی مطابق ماده 272 قانون مالیات مستقیم هستند در سه گروه طبقه بندی شده اند که این سه گروه شامل:
- شرکت های موضوع بند های الف و د ماده واحده ی قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفه ای حسابداران ذی صلاح به عنوان حسابدار رسمی
شرکت های پذیرفته شده یا متقاضی پذیرش در بورس اوراق بهادار
شرکت ها و موسسات موضوع بند های الف و ب ماده 7 اساسنامه قانونی سازمان حسابرسی
- اشخاص حقیقی یا حقوقی با توجه به نوع فعالیت
شرکت های سهامی عام و شرکت های تابعه و وابسته به آن ها
موسسات و نهاد های عمومی غیر دولتی و شرکت ها، سازمان ها و موسسات تابعه و وابسته به آن ها
شعب و دفاتر نمایندگی شرکت های خارجی که در اجرای قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی مصوب 1376 در ایران ثبت شده است.
- اشخاص حقیقی یا حقوقی با توجه به حجم فعالیت
سایر اشخاص حقوقی و حقیقی که با توجه به آخرین اظهارنامه تسلیمی خود جمع کل ناخالص درآمد آن ها بیشتر از 50 میلیارد ریال یا جمع دارایی آن ها بیش از 80 میلیارد ریال است.
جمع بندی
با توجه به توضیحاتی که داده شده قانون مالیات دارای ماده های مختلفی است و شرکت های و سازمان ها و دیگر افراد برای درک بهتر این قوانین می توانند از شرکت حسابداری در تهران و شرکت حسابرسی در کرج کمک بگیرند تا مشمول پرداخت جریمه مالیات نشوند.