محاسبه حد نصاب معاملات کوچک در سال ۱۴۰۳
هر ساله در دولت جمهوری اسلامی ایران وزارت داریی و سازمان برنامه و بودجه کشور جلسه ای در خصوص محاسبه و حد نصاب معاملات کوچک تشکیل میدهند .
موسسه حسابرسی آتیه حساب ارقام در این مقاله به موضوع حد نصاب معاملات در سال ۱۴۰۳ میپردازد .
آشنایی با حد نصاب معاملاتی و توضیحات کلی
به طور کلی میتوان گفت حد نصاب معاملاتی محدوده مشخص شده مالیاتی است که برای معاملات بخش های مختلف دولتی و عمومی کشور تعیین میشود . تراکنش هایی که کمتر از حد نصاب باشد مجوز عدم نیاز اطلاعات تکمیلی مانند اطلاعات شخصی طرفین را کسب میکند .
مالیات حقوق 1404 را مطالعه کنید !
حد نصاب معاملات ۱۴۰۳
در جلسه هیئت وزیران با حضور وزیر اقتصاد و دارایی که در تاریخ ۱۴۰۳/۲/۲۶ به انجام رسید مبالغ پیشنهادی خود را ارائه دادند .
مبالغ پیشنهادی که به تصویب هیئت دولت رسیده است بدین شرح است :
- حد نصاب معاملات کوچک برابر ۲۱۰۰۰۰۰۰۰۰ریال (۲۱۰ میلیون تومان)
- حد نصاب معاملات متوسط از ۲۱۰۰۰۰۰۰۰۰ریال شروع شده و سقف آن مبلغ ۲۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰ریال (۲میلیارد و صد میلیون تومان )
- معاملات بزرگ با مبلغ بیش از ۲۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰ریال شروع میشوند
حد نصاب معاملات چرا اهمیت دارد؟
میتوان گفت این پرسش مهم ترین و کلیدی ترین پرسشی است که میتوان مطرح کرد . در ادامه با اهمیت حد نصاب معاملاتی آشنا میشویم . در پاسخ به این سوال باید گفت که حد نصاب معاملات کوچک در میتواند در بسیاری از وظایف مالیاتی تاثیر گذار باشد و همین امر باعث میشود تا مورد اهمیت قرار بگیرد .
تاثیر گذاری حد نصاب معاملات کوچک در قانون مالیات های مستقیم
با توجه به تاثیر گذاری حد نصاب معاملات کوچک در قانون مالیات های مستقیم از دو منظر قابل توجه قرار گرفته است :
- مورد اول به ثبت اطلاعات اشخاص مکلف در سازمان امور مالیاتی اشاره دارد . طبق ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم اشخاص موظفند برای هر فصل اطلاعات و جزئیات طرفین معامله خرید و فروش را به طور کامل به سازمان امور مالیاتی گزارش دهند ؛ اگر غیر از این موارد عمل کنند جریمه مالیاتی در انتظار آنهاست .
- مواردی که از ۵ درصد حد نصاب معاملات کوچک(ده میلیون و پانصد هزار تومان ) که هر سال اعلام میشود کمتر باشد ، میتوانند در سامانه معاملات فصلی گزارش معاملات خود را به صورت جمعی و بدون نیاز به جزئیات بسیار زیادی ارسال کنند. البته به این نکته باید توجه داشته باشید که این استثنا فقط تا پایان سال ۱۴۰۳ تاثیر دارد .
- معاملاتی که تا سقف ۱۰ (بیست و یک میلیون تومان) درصد از حد نصاب معاملات کوچک انجام شود ، امکان مستهلک کردن داریی و محاسبه هزینه آن در سال جاری وجود دارد .
نتیجهگیری
حد نصاب معاملات کوچک به عنوان یکی از شاخصهای مالی و قانونی، تأثیر بسزایی در فرآیندهای مالیاتی و گزارشدهی در ایران دارد. تعیین سقفهای حد نصاب، از جمله معاملات کوچک، متوسط و بزرگ، به سازمانها و اشخاص کمک میکند تا تعهدات مالیاتی خود را به شکلی دقیقتر انجام دهند و از جرائم مالیاتی اجتناب کنند. با توجه به ماده 169 قانون مالیاتهای مستقیم، شفافیت در ارائه اطلاعات معاملات و رعایت حد نصاب اعلامشده، میتواند باعث کاهش مشکلات مالیاتی و افزایش انضباط مالی شود. توجه به تغییرات حد نصاب در هر سال و استفاده صحیح از استثنائات قانونی، اهمیت بسیاری در برنامهریزی مالی دارد.